Teknoloji

Son haftalarda çoğumuzu etkileyen hastalık nedir? En Az 9 Farklı Virüsün Olduğu Ortaya Çıktı!

Epidemi Özellikle mevsim geçişlerinde bu tabiri sıklıkla duymaya alıştığımızı söylemek yanlış olmaz. Ancak işin içine Kovid gibi virüsler girince bunu sadece grip olarak nitelendirmek eskiden yaptığımız gibi kolay değil. Her zamanki Maymun Çiçeği, Batı Nil virüsü, Langya vb. konularına girmiyoruz bile.

Ancak bu durum, içinde bulunduğumuz durumu salgın olarak tanımlamamızı zorlaştırıyor. Konuya açıklık getirmek adına biz de sosyal medyadaki bilgilendirici paylaşımlarından dolayı tanıdığımız kişiyi tanımak istedik. Virolog Dr. Semih Tareen’e ( Virüs Hayaleti ) Sorularımızı sorduk. Sorularımıza teknik terimler kullanmadan anlaşılır bir dille cevap verdi.

Olağanüstü bir durum mu var?

Geçtiğimiz ay yaşanan salgın, özellikle kuzey yarımkürede kış mevsiminin yaşanması nedeniyle insanların kapalı ortamlarda bir araya gelmesi nedeniyle yayılan virüs ve bakterileri kapsıyor. Olağanüstü bir durum yok ama o virüsler arasında elbette Kovid-19’a neden olan da var. SARS virüsü orada. Ayrıca bu kış grip virüslerinde, özellikle de İnfluenza A vakalarında artış var. Bunun dışında RSV adı verilen virüsün bulunduğu vakalar da var.

Bunun dışında insan nefesini etkileyen bu faktörlerin toplamı yani toplamı. en az dokuz Farklı virüsler var. Bu nedenle diğerlerinden biri olabilir. Bunlar genellikle şiddetli semptomlara neden olmaz, ancak soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olur.

“Bu yüzden Vakaların artması elbette normal . Artık hiç kimse rastgele bir teşhis testi olmadan hangi virüsün olduğunu bilemez. Dolayısıyla kamuoyunda Kovid diyebilirler ama Kovid testi yaptırmadan emin olamazlar. Grip olduğunu söyleyebilirler ama grip testi yaptırmadan emin olamazlar.

Ve pandemiden yeni çıktığımız için bildiğiniz gibi pandemi teorik olarak devam ediyor ama salgın hayatı bitti . Pandemi hayatından yeni çıktığımız için insanlar hala biraz paranoyak ve haklı olarak solunum yolu hastalıklarından korkuyorlar. Bu nedenle kamuoyunda özellikle gerginlik var. Evet, ben de bunun farkındayım.

Yeni bir aşıya ihtiyaç var mı?

Şimdi durum şöyle: Yeni güncellenen Kovid-19 aşısı yaklaşık bir yıl önce Amerika ve bazı ülkelerde piyasaya sürüldü. Ama sanırım Türkiye’ye gelmedi. Tabii Türkiye’ye gelmediği için. Türkiye’deki nüfus güncellenen Kovid aşısını alamıyor.

Aslında bu güncellenmiş aşıyı yaptırmak mantıklı. Çünkü virüs mutasyona uğruyor sürekli. Sürekli gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle, örneğin Amerika’da CDC’nin tavsiyesi, herkesin bu güncellenmiş aşıyı alması yönündedir. en az bir doz olmak. Ve elbette grip aşıları da var. Grip aşıları da her yıl güncellenmektedir. Ancak Türkiye’de her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırma konusunda bir farkındalık olmadığını düşünüyorum.

Bunu uzaktan takip ederek anlıyorum. Yanlış olabilir ama uzaktan anladığım kadarıyla Grip aşısının her yıl yenilenmesi konusunda Türkiye’de pek bir farkındalık yok. . Grip aşıları her yıl yenilenmektedir ve bu nedenle yenilenen grip aşıları CDC tarafından herkese tavsiye edilmektedir. Yani sorunuzun cevabı bu.

Önceki aşılar artık etkili değil mi?

Bu arada yanlış anlaşılmasın ama daha önceki aşıların işe yaramaması gibi bir sorun yok. Önceki aşılar elbette işe yarıyor. Sadece şunu belirtiyorum, eğer yeni gelişen, mutasyona uğramış korona virüsü SARS-COV-2’ye karşı daha önceki aşıların etkinliği yüzde 90 vs. idiyse, o aşıların etkinliğinin elbette azaldığına dikkat çekiyorum. Bu nedenle güncellenmiş bir aşıya ihtiyaç var.

Güncel bir aşıya ihtiyaç olduğu için insanların o güncel aşıya ulaşabilmesi önemli. Tabii ki, işte benim için buradasın. Türk Tabipler Birliği’nin yazısı Sen gönderdin, ben o yazıya baktım. Burada siyasete girmeden, neden hiçbir Sağlık Bakanlığının, hükümetin güncel aşıları Türkiye’ye getirmediği sorusu sorulabilir.

Semih Taneer’in de altını çizdiği gibi şu anda olağanüstü bir durum söz konusu değil. Ama yine belirttiği gibi aşının değeri ve alabileceğimiz önlemler kritik. Görüşleriniz neler?

Daha önce farklı virüs türlerinden bahsetmiştik:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu