Haber

Borusan EnBW Enerji’den Bandırma’nın Geleceği Karadağ Kestane Projesi

Bandırma’nın Karadağ Yöresi Kestanesi, Çin menşeli bir telef çeşidi olan Kestane Gal Arısı nedeniyle tehlike altında. Borusan Kümelenmesi şirketlerinden Borusan EnBW Power, biyoçeşitlilik kaybını önlemeyi amaçlayan Karadağ’ın Geleceği Kestane Projesi’ni ilk enerji santrali olan Bandırma Rüzgar Santrali’nin bulunduğu Karadağ bölgesinde hayata geçirdi. Kestane üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğu yöre halkına destek olmak.

Borusan Kümesi şirketlerinden Borusan EnBW Power, Balıkesir’de kestane üretiminin önemli olduğu Bandırma Rüzgar Enerji Santrali (RES) yakınında bulunan Karadağ bölgesinde yerel halkı desteklemek ve biyolojik çeşitlilik kaybını önlemek için sürdürülebilir bir yaklaşım benimsiyor. gelir kaynağı.

Borusan EnBW Enerji Karadağ Kestane Projesinin Geleceği Çin menşeli israf edilmiş bir çeşit olan Chestnut Welsh Bee’nin kestane üretiminde neden olduğu önemli düşüşü önlemeyi amaçlıyor. Bu istilacı çeşit kestane ağaçlarına büyük zarar vermekte ve kestane veriminin %80 oranında düşmesine neden olmaktadır.

Yerel halk önce kestane zararlısı Galler Arısı ile mücadele etmek için kimyasal çaba prosedürünü denedi, ancak başarısız oldu. Proje kapsamında yapılan incelemeler sonucunda Japonya ve İtalya’da biyolojik çabalar yapılarak bu sorunun çözüldüğü, Türkiye’de ise Orman Genel Müdürlüğü tarafından biyolojik çalışmaların devam ettiği belirlendi. Aynı zamanda Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda Bandırma’da biyolojik casusun çoğaltılacağı laboratuvar için ekipman takviyesi sağlandı. Kasım 2022’de “Kestane Gali Toplama Etkinliği” düzenlenirken, toplanan yaklaşık 25.000 gal soğuk hava deposunda saklanmak üzere yerel laboratuvara teslim edildi. 2023 yılının Nisan ve Mayıs aylarında yumurtadan çıkan faydalı böcekler ( Torymus sinensis ) Haziran ayının prestijiyle birlikte doğaya salınmaya başlandı. Eş zamanlı olarak Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kahraman İpekdal ile yöre halkına yönelik biyolojik çabalar konulu seminer düzenlenmiş, faydalı böceklerin popülasyonunu artırmak için kimyasal çaba sarf edilmemesi konusunda uyarı afişleri asılmış ve köylüler bilinçlendirilmiştir. bilgili.

Yararlı böceklerin sürekli olarak bir noktaya salınmasıyla oluşan kontrol alanındaki popülasyonda bir değişim gözlemlenir. Bu bölgeden toplanacak urlardan %5 oranında faydalı böceklerin çıkması, popülasyonun bu bölgeye yerleştiğinin göstergesi olacaktır. Ağaçlar numaralandırılıp kayıt altına alınırken, meyve verimi bölgedeki diğer ağaçlarla karşılaştırılır. İlk aşamada verim çalışmalarında uygulanmayan ağaçlara göre %20 verim artışı kaydedildi. Proje kapsamında aynı zamanda salınacak faydalı böceklerin pestisitlerle israf edilmemesi için çevre köylerde sistematik bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.

Karadağ Kestane Projesinin Geleceği Projeyi üniversiteler ve kamu kurumları iş birliği ile hayata geçiren Borusan EnBW Power, kestane mazı arısı ile yapılan mücadelede etkili olan biyolojik casusları da kullanarak doğru çaba formüllerini yerel halka tanıtmayı hedefliyor. Ayrıca Karadağ bölgesindeki ağaçlara başarılı uygulamalar yaparak kestane verimini artırmayı ve sonuçta yöre halkının geçim kaynaklarının yeniden yapılanmasına katkı sağlamayı hedefleyen kurum, biyolojik çalışmalar yapan yerel laboratuvarın, başarılı uygulama alanlarından biyolojik casusları toplamak ve bunların yerel laboratuvarda üretilmesini sağlamak.

Borusan’ın sürdürülebilirlik odak alanlarından biri olan iklim, insan ve inovasyon başlığı altında yer alan Karasal Yaşam alanında biyoçeşitlilik kaybının önlenmesi amaçlanırken, aynı zamanda kimyasal tarım ilacı kullanımının azaltılması ve proje sistemi gereği kimyasalların toprağa ve suya karışmasını engellemek. Bu sayede Karadağ bölgesinin kestane ağacı biyoçeşitliliği sürdürülebilir sistemlerle korunacaktır.

Projenin bundan sonraki adımlarında nüfus artışı ile birlikte yürütülen diğer bilimsel çalışmalara ek olarak değerli bir katkı sağlanması hedeflenmektedir. Proje kapsamında faydalı böceklerin üremesi için belirlenmiş bir alan oluşturulacak ve bu faydalı böcekler gerektiğinde Türkiye’deki kestane ormanlarına gönderilebilecek.

Borusan Holding ve Kümelenme şirketleri, sürdürülebilirliği iş süreçlerine entegre ederken iklim, insan ve inovasyon odak alanlarında çalışmalarını yürütüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden toplumsal faydaya, iklim krizinden biyoçeşitliliğin kaybına, yetenek kazanımından eşit çalışma koşullarına, iş sağlığı ve güvenliğinden inovasyona kadar pek çok konuyu sürdürülebilirlik bakış açısıyla ele alırken, sürdürülebilirliği paydaş temelli bir yapılanma olarak görüyor ve deniyor. tüm yaşam için faydalar üretmek.

Energie Baden-Württemberg AG (EnBW), bugün ve gelecekte müşteriler, hissedarlar, işgücü, iş ortakları ve toplum için ekonomik, çevresel ve sosyal katma değer yaratmayı temel alan bir yaklaşıma sahiptir. EnBW, Almanya’da türlerin korunmasına yönelik biyolojik çeşitlilik projeleri de yürütmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu